6 dôvodov prečo dovolenkovať na Srí Lanke
Cejlón je skutočným hitom!
Prezradíme vám, prečo je exotická dovolenka na ostrove čajových plantáží, divokých slonov a mystických chrámov čoraz populárnejšia. A za čím sa na Cejlóne vydať.
Za atmosférou
Kde nájdete nepreniknuteľnú džungľu plnú divokých zvierat a zároveň úhľadne zastrihnuté čajové plantáže? Starodávne budhistické chrámy a koloniálne šmrncnuté mestečká? Veľryby aj divoké slony? Odpoveď je Srí Lanka. Ostrov neďaleko južného pobrežia Indie. Kedysi britská a holandská kolónia. Dnes samostatný štát, ktorého popularita naberá na obrátkach. Let trvá o poznanie kratšie, než do Thajska. Nie je prepchatá turistami. Niektoré oblasti sú doslova panenské. Zachováva si svoju osobitú atmosféru. Nebujnejú tu obrovské anonymné hotelové komplexy ani masový turizmus. Na druhej strane, na kvalitu služieb sa nemožno sťažovať. Rozhodne vás tu čaká plné priehrštie zážitkov!
sri-lanka-atmosfera
Za históriou
Ak máte len pár dní a chceli by ste z pokladov Srí Lanky vidieť čo najviac, bude to ťažké. Celý ostrov je chránený ako svetové dedičstvo UNESCO, kvôli svojej prírode a histórií. Najznámejšie sú starodávne kráľovstvá Anuradhapura, Polonnaruwa alebo Dambulla. Sánka vám padne pri pohľade na obrovské sochy Budhu, prastaré chrámy či tajuplný skalnatý masív — Sigiriya, na ktorom sú zvyšky osídlenia z 5. storočia a zachované farebné fresky. Táto skala, trčiaca z rovinatej krajiny ako päsť na oko, by sa podľa nášho skromného názoru mohla zaradiť medzi divy sveta. A vy sa môžete dostať až hore na jej plošinu. Merať cestu sa sem oplatí!
Za divočinou
Na Srí Lanke sa nachádza množstvo národných parkov. Tie sú domovom slonov, leopardov, byvolov, medveďov pyskatých a ďalších, vyše osemdesiat druhov cicavcov. Dokonca aj vzácnych druhov na pokraji vyhynutia. Vo vodách Indického oceánu zasa žijú veľryby a delfíny. Cejlón sa tak radí medzi miesta s výskytom najvyššieho počtu unikátnych živočíchov na svete. Najznámejším je národný park Yala. Ak chcete mať istotu, že „niečo” uvidíte, odporúčame zistiť u domácich, v ktorom ročnom období sa v ktorej časti krajiny zvieratá nachádzajú. Napríklad divoké slony zvyknú migrovať. Na prelome marca a apríla môžete slonie rodinky pozorovať v parku Minneriya (Habarana), neďaleko divotvornej skaly Sigiriya. Epický zážitok!
safari
Za šálkou lahodného čaju
Aká by to bola návšteva ostrova čajových plantáží bez šálky povestného cejlónskeho čaju? Najlepšie uprostred voňavých čajových plantáží! Na celom ostrove, ešte aj tam, kde by ste to nečakali, vám čaj naservírujú spôsobne. S kanvičkou mlieka a cukrom. Tak, ako ich to kedysi dávno učili Briti. Ten správny šmrnc to ale má v oblasti Nuwara Eliya a Ella, posiatej čajovníkmi a továrňami na čaj. Túto oblasť mnohí cestovatelia považujú za vôbec najpôvabnejšiu na celej Srí Lanke. A my im dávame za pravdu. Nielenže sa vo vysočine trochu schladíte, ale čakajú vás aj božské výhľady. Zvlnené kopce posiate smaragdovo zelenými čajovníkmi, ženičky s typickými vrecami, ktoré od rána do večera namáhavo zbierajú vrchné lístky čajovníka. A božský pokoj.
cajove-plantaze
Za turistikou
Počas dovolenky na Srí Lanke si nielen oddýchnete a spoznáte novú, nevšednú kultúru, ale aj pokoríte samých seba. Stačí len odhodlanie. Posvätnú Adamovu horu majú každoročne v hľadáčiku desaťtisíce ľudí. Výstup sa zvyčajne odohráva nad ránom, pod rúškom tmy, keď vyrazíte z tábora v Dalhousie. Štveráte sa po stovkách strmých schodov, aby ste sa o dve či tri hodiny stali svedkami najúchvatnejšieho východu slnka na svete. Napriek tomu platí staré známe — cesta je cieľ. Zo začiatku tma ako v rohu, cestu osvetľujú lampáše, míňate stánky s čajom, občerstvením a množstvom bizarných suvenírov. Kým vy bojujete s každým krokom a nádychom, obiehajú vás rezkí miestni mládenci v šľapkách. Vaša ilúzia o dokonalej kondičke sa rozplýva, ale iba pokým nezačnete míňať starenky, ktoré idú pomaličky, takmer sa až plazia a naozaj zapochybujete, či sa na vrchol dostanú.
vychod-slnka-adamova-hora
Za plážami
Čo by to bolo za exotickú dovolenku, keby ste vynechali pláže? A Cejlón veruže má čo ponúknuť. Predovšetkým na svojom južnom a východom pobreží. Tyrkysová voda, biely piesok, lahodný koktail či kokos v ruke, plážové bary či reštaurácie s čerstvými úlovkami. Existuje vari lepší spôsob ako totálne vypnúť? Surferi obľubujú záliv Arugam Bay, milovníci plážového života s nočnou zábavou zasa pláž Hikkaduwa. Pre páriky je ako stvorené Tangalle či Mirissa Beach, neveľká pláž známa aj pozorovaním veľrýb, kde si môžete vychutnať romantickú večeru pod holým nebom, pozostávajúcu z čerstvo nalovených rýb a morských plodov pri svetle sviečok. Uhmmm.
sri-lanka-plaze
Vždy aktuálnu ponuku zájazdov, hotelov či leteniek nájdete v našom rezervačnom systéme “PONUKY ONLINE”
Zdroj: malyprinc.sk, od Roman Vlčák